• Boutradwedstrijd met een rafelrandje

 • Afgelopen zaterdag vond op het terrein van de VV Smitshoek de wedstrijd plaats tussen een team van oud 1e spelers (Old Stars) en een combi van Businessclub en Veteranen. Een ‘titanenstrijd’ die enigszins het karakter van een traditie begint te krijgen. Het was dit jaar de 3e keer dat deze wedstrijd werd georganiseerd, op initiatief van Chiel Kooiman en Marcel van den Eijnden c.q. de Businessclub. Met als inzet de prachtige wisselbokaal die beschikbaar is gesteld door de Supportersclub. Een steunpilaar van de VV waar eigenlijk soms te weinig aandacht voor is maar waarvan iedere echte Smitshoeker weet dat die mensen onmisbaar zijn voor onze club. 

  De ontmoeting tussen Old en BusinessVet is meer dan een voetbalwedstrijd, want vooral de ‘Old Stars’, waarvan de meesten elkaar niet al te vaak treffen kunnen bij deze gelegenheid weer even bijpraten en verhalen ophalen over vroeger en glorieuze momenten die ze hebben beleefd. Waarbij dit keer als extraatje de leiding van het team in handen was van good old Jan de Gier met assistentie van Cor Appelo, ook zo’n duo met een geweldig en succesvol Smitshoek verleden.

  Na ontvangst in de Businessruimte, waar iedereen door het team van Margot Bravenboer werd vergast op koffie en heerlijke broodjes, nam Chiel Kooiman in zijn speech de aanwezigen even mee naar oude tijden en bijzondere gebeurtenissen. Het was een verhaal met een lach en een traan. Want Chiel bracht op dit bijzondere moment ook nieuws met betrekking tot het verschrikkelijke ongeval dat op woensdag 28 november pal bij Smitshoek heeft plaatsgevonden en waarbij het jeugdspelertje Eren Dogan is aangereden door een auto. Eren heeft wekenlang in coma gelegen maar is inmiddels weer helder van geest en er is een start gemaakt met zijn herstel. Toch sloeg het nieuws over zijn rampspoed al een bom in bij Smitshoek en het is goed dat Chiel ook stilstond bij deze gebeurtenis. Want het maakt duidelijk wat echt belangrijk is in het leven. Bij gelegenheid stelde Chiel voor om deze middag geld in te zamelen voor een cadeau voor Eren en daar werd natuurlijk grif gevolg aan gegeven.

  Overigens werd ook melding gemaakt van het feit dat Verenigingsmanager Ton Habermehl deze week in het ziekenhuis is opgenomen vanwege een acute blindedarmontsteking. Gelukkig gaat het met hem ook goed. Maar zoals gezegd, dit soort feiten geeft de betrekkelijkheid aan van het belang van een voetbalpotje zoals deze middag op de rol stond. Eigenlijk moet alle aandacht daarvoor met een enorme korrel zout worden genomen, want waar gaat het nou om in het leven.

  Helaas bleken de verhalen over Eren en Ton deze middag uiteindelijk de voorbode te zijn van nog meer ‘ongeluk’. Want ca 20 minuten na aanvang van de wedstrijd moest Old Star Alex Schop worden vervoerd naar het ziekenhuis met naar het leek hartritme problemen. Het laatste nieuws bij het maken van dit verslag is dat Alex inmiddels weer thuis is en dat er waarschijnlijk geen ernstige nasleep aan vast zit. Kortom, het was een bewogen middag.

  Dit wetende kunnen we even over naar het verloop van de wedstrijd en kunnen we het weer over volstrekt onbelangrijke dingen hebben als wie deze middag de beste was en wat er allemaal gebeurde. Daarbij is belangrijk om te weten dat de Old Stars de afgelopen 2 afleveringen van deze soap hebben gedomineerd en gewonnen. De eerste keer met 6-0 en de 2e keer slechts met 2-1, zij het dat ze duidelijk lieten blijken dat ze het BC/Vet team een beetje hadden gespaard. Wat natuurlijk net zo erg zo niet erger is dan een fors verschil. Dus was het team onder leiding van coach Ad Kooimans ?? met een S ?? gebrand op een goed resultaat. Zij waren zoals de indianen aan Winnetoe en klaar met het idee om het hele jaar weer te moeten leven met opnieuw een overwinning van de ‘ongenaakbare’ Old Stars. Waar voor deze aflevering ook nog eens Smitshoek legende Geert den Ouden was opgetrommeld als extra ‘pushing power’ voor het team. Een man die in zijn prof tijd niet alleen succesvol (topscoorder) in Zweden was, maar die in zijn eredivisie periode altijd wist te scoren tegen topclubs. Kortom, een groot speler die voor geen kleintje vervaard is en die nog even fit oogt als in zijn gouden dagen.

  Wat doe je dan als leiding van het BC/Vet team? Psychologisch zijn er bij confrontaties met een sterkere opponent altijd 3 opties: Vechten, Vluchten of Buigen. Maar een andere variant is, steun zoeken. Dus is het logisch dat de Businessmensen dan hun hechte relatie met de selectie gebruiken om hulpkrachten in de schakelen. Is dat laf? Ja, misschien. Het alternatief was opnieuw door het stof te gaan en dit jaar weer de wisselbeker aan de Old Stars te moeten overhandigen. Nee, was het gevoel bij de BC/Vets, we moeten een streep trekken. Dit is ‘The Alamo’, u weet wel het heroische gevecht in 1836 tussen 180 Amerikanen en hun legendarische leiders Davy Crockett en Jim Bowie tegen een overmacht van 5000 Mexicanen. Onder het motto, tot hier en niet verder, hielden ze tot de laatste man stand. Dus besloten coach Ad en assistent Mathijs Tabbers enkele selectiespelers toe te voegen aan hun eigen manschappen, mede als signaal van verbondenheid tussen BC/Vets en de selectie. Natuurlijk werd deze actie in alle openheid ten uitvoer gebracht. Wat in de weken voorafgaand aan de wedstrijd leidde tot gefronste wenkbrouwen bij de tegenstanders en coach Jan de Gier. Die ondanks alles de indruk wekten dat ze ook dit varkentje wel zouden kunnen wassen.

  Tot enkele minuten werd door Jan en Cor gesleuteld aan het strijdplan met een buitengewoon ingenieus strategisch concept. Wat er kortgezegd op neer kwam dat ze ingezakt zouden starten, compact wilden spelen en met gevarieerd aanvalsspel tot scoren wilden komen. De BC/Vets daarentegen trapten af in een Kerstboom opstelling met de intentie om de tegenstander zo snel mogelijk onder druk te zetten. Door vanaf het begin met alle kracht en capaciteit gas te geven zouden de zwakke plekken van de Old Stars zichtbaar worden en vervolgens zou in een wat gematigder verband de wedstrijd worden uitgespeeld.

  En zo ging de wedstrijd, op dat moment in opperste wederzijdse harmonie, van start onder leiding van de zeer correct leidende scheids Ulric Jesserun. De BC/Vets rekenden op felle weerstand en een slim opererende Old Stars formatie, die ook gelijk zijn tanden liet zien door in de eerste minuut al bijna te scoren en een corner te versieren. Dat leverde verder niet veel op. In de 5e minuut was het bijna raak voor ze. Na opnieuw een corner van rechts kwam de bal in de rebound voor de voeten van de indrukwekkend spelende Geert den Ouden die op de rand van de 16 een meter over schoot. In de 9e minuut was het dezelfde Den Ouden die teruglegt op de inkomende Eric de Otter maar zijn vlammende schot wordt gepakt door de excellent keepende Wilfred Polij, de man uit het detacherings en uitzendwezen die zelfs in het Smitshoek 1 van nu niet zou misstaan. Deze geweldige sluitpost zou een grote stempel op de wedstrijd zetten - man of the match - met zijn adembenemende reddingen. Nog even een bijzonder feitje: Al in  de 5e minuut scheurde Rick van Gemerde, de man die er prat op gaat dat hij z’n zoon altijd voorhoudt dat hij goed voor zijn spullen moet zorgen, zijn vergane voetbalschoenen helemaal naar de gloria. Hij vond het zelf een goed idee om Smitshoek aansprakelijk te stellen, maar daar trapt de VV natuurlijk niet in. Het is toch niet te geloven.

  Maar in de 10e minuut kwam BC/Vet toch onverwacht op 1-0 na een geweldig afstandsschot, ca 30 meter, van Jur Reintema op de goal van Peter Haan die zich een beetje leek te verkijken op deze uithaal. De Old Stars leken van slag door deze treffer en een minuut later werd dezelfde Jur onderuit gehaald in het strafschopgebied en kon scheids Jesserun niet anders dan de bal op de stip leggen. Spartaan Ben Bijl toonde zich cooler dan type Lars Veldwijk en hij schoot de bal onberispelijk binnen, 2-0. De Old Stars deden onder leiding van De Ouden, Dick Nootenboom en de hard werkende en goede rushes makende Elmer Gouw verwoede pogingen om het spel naar zich toe te trekken. In de 14e minuut wordt na een overtreding net buiten het strafschopgebied de bal klaargelegd voor een vuurpijl van Geert maar opnieuw gaat het schot over. Waarna kort daarop Lorenzo Braaf na een lange sprint de 3-0 weet in te schieten. Als daarop de defensie van de BC/Vets fors in de fout gaat bijna gescoord door naar wij menen opnieuw Den Otter. Maar keeper Polij staat een score opnieuw met een weergaloze redding in de weg.

  Dan ontstaat op 2 manieren verwarring: Eerst is er een geweldige vrije trap van Rob Horstink die na een overtreding net over de middellijn op hemzelf de bal als een streep op onderkant van de lat schiet waarna deze van afstand net vanaf de binnenkant van de goal weer het veld in stuitert. Vervolgens is de slimme attente Eric Ebben er als de kippen bij om de bal alsnog in te schieten. Maar de scheids besluit de goal te cancelen vanwege vermeen buitenspel. Maar belangrijker was de schrik die iedereen om het hart sloeg na het inzakken van Alex Schop, waarvoor snel de hulpdiensten werden ingeschakeld. Het was een naar gezicht om hem op een brancard te moeten zien vertrekken en na een kort pauze werd de strijd hervat. Waarbij coach Kooimans besloot gelijk een paar van zijn versterkers / spelers van de selectie uit de strijd te halen. Desalniettemin bleven BC/Vets de wedstrijd domineren, wat in de 30e minuut leidde tot een goal van de goed opgekomen Thijs Oomsen, alsnog 4-0.

  Gezien de eerdere commotie besloot de scheids in overleg met de coaches te fluiten voor een vervroegde rustpauze. Zodat zou kunnen worden besloten hoe verder zou worden gegaan. Uiteindelijk werd besloten om alsnog de 2e helft te spelen en dat deden de Old Stars met Joris Tuink in de goal in plaats van Peter Haan. Met alle wisselingen werd de krachtsverhouding in het veld wat gelijker en dat was aan het spelbeeld te zien met aanvallen over en weer en goede reddingen van beide keepers. Met opnieuw een zich onderscheidende Polij die op bijna onmogelijke wijze een inzet van naar wij menen Hans vd Vorm in de uiterste hoek naast wist te tikken. In de 6e minuut is er een overtreding van de hard werkende maar dit keer minder opvallende Robin Gaillard die opnieuw Geert den Ouden onderuit tikt net buiten het strafschopgebied. Opnieuw gaat de vrije trap over. In de 17e minuut is er een voorzet op maat vanaf links die door dezelfde Den Ouden in 1x bijna wordt ingeschoten maar zijn inzet wordt opnieuw van de lijn gehaald. In de 24e minuut is er dan alsnog de verdiende treffer van de Old Stars. Met een aanval door het midden wordt de bal door Ronald Pfeiffer afgelegd op Dennis Admiraal die fraai scoort, 4-1. Een unicum volgens de insiders, want Ronald heeft nog nooit van zijn leven een bal aan een ander gegund in de buurt van de goal. Uiteindelijk wordt het even voor tijd 5-1 voor de BC/Vets na een fraaie voorzet van Gaillard die door de attente Johan Veltkamp na wat moeite langs goalie Tuink wordt getikt.

  Zo eindigde deze partij eindelijk in winst voor de BC/Vets die zeer verguld waren met deze zege en de beker die door Chiel aan captain Michel de Kok werd overhandigd. Dat was na afloop in de kleedkamer goed te horen want er werd flink meegebruld op alle bekende Vet-hits.

  Het was een niet helemaal gelijke strijd met aan de kant van de Old Stars goede optredens van Den Ouden (super fit en nog steeds een imposante speler), Dick Nootenboom, Eric den Otter en Hans van der Vorm. Bij de BC/Vets kunnen vooral Polij (wereldkeeper), ICT specialist William van Grieken (ook voor organisatiekundige adviezen), Rob Horstink (namens Mideko) en Van de Wal op een prima wedstrijd terugkijken.

  Natuurlijk waren enkele Old Stars achteraf een beetje gepikeerd over de inbreng van jonkies uit de selectie. Het is natuurlijk ook leuker om te winnen in dit soort wedstrijden. Ook al zegt iedereen dat het vooral om de gezelligheid gaat. Maar na de speech van Marcel van den Eijnden in het jeugdhonk, de kannen bier en hapjes van de Businessclub werd de vrede weer getekend en werd het gewoon heel gezellig. Het was weer zo’n middag met aansluitend het boutrad waarin Smitshoek de grote winnaar was. Met dank aan alle moeite van Chiel Kooiman, Kees Boot / de supportersclub, de verzorging in de Businessruimte, scheids Jesserun, alle spelers en last but not least de onvergetelijke en onmisbare Ap Bol voor het gebruik van zijn materiaal en bediening van het scorebord. Waarop overigens op onverklaarbare wijze aan het eind van de wedstrijd de stand van 5-5 af te lezen was. Maar dat terzijde. Het was een middag en een wedstrijd met rafelranden. Maar ondanks het verlies van de Old Stars en de nare dingen waarover we hier ook hebben geschreven werd het dus toch een fijne avond als opmaat voor de Kerst.

  Vanaf deze plek wensen we iedereen fijne kerstdagen en een heel goed 2019 toe.

  Smitshoek Bovenaan, dat is waar wij voor gaan.

  AK, december 2018 (met dank aan Chiel Kooiman en Kees Boot).