• Businessteam van Smitshoek scoort weer goed bij Rijsoord

 • Het jaarlijkse onderlinge toernooi tussen de businessclubs van Barendrecht, Rijsoord, Heerjansdam en Smitshoek vond dit jaar en wel afgelopen woensdag plaats op het Kraaiennest, het domein van Rijsoord. In de laatste uitvoeringen was Smitshoek twee jaar geleden nog fiere winnaar. Terwijl ons team de afgelopen keer door een minder fraaie streek van Heerjansdam – een team van louter jonge selectiespelers – helaas van de verdiende overwinning was afgehouden. 

  Het was dus de vraag hoe er deze keer zou worden gepresteerd en vooraf was het vooral de vraag of er een compleet team van redelijke kwaliteit op de been zou kunnen worden gebracht. Want stonden er enkele weken voor de aftrap nog een 15-tal enthousiaste BC leden op de lijst om mee te doen, in de aanloop naar het toernooi steeds meer mensen af. Mogelijke plaatsvervangers en oproepkrachten hielden ook de boot af met motiveringen als te druk, geblesseerd, ben bezig met een motortrip in de VS, kan geen oppas regelen voor de kinderen, zakelijke afspraak etc. Gelukkig kon de teamleiding terugvallen op het veteranen keurkorps van Smitshoek, waarvan de meeste toch ook BC-lid zijn of daaraan gelieerd. En zo gebeurde het dat er toch een tof team zich tijdig in kleedkamer 3 van Rijsoord kon voorbereiden op het uitstekend georganiseerde evenement. Want dat moet gezegd worden, het is elke keer bij deze BC toernooien perfect geregeld met broodjes vooraf, versnaperingen te over en buffet na. Zo ook in Rijsoord, waar kosten noch moeite waren gespaard om het een succes te maken. Hulde voor de organisatie. 

  Een nadeel voor de coach, in dit geval Ad, is dat de routine en assertiviteit van de teamleden van een zodanig niveau is dat bijvoorbeeld een strategiebepaling vooraf leidt tot oeverloos geklets over wie waar het beste kan spelen en voorkeuren van die en gene. Wat de coach ertoe bracht om het team te laten opereren op basis van intrinsieke motivatie en optimale relationele zelfsturing. Oftewel: “Ga maar naar het veld en zoek een goeie plek uit.” Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd en welgemutst posteerden de mannen zich om 18.15 naar veld 1 waar onder leiding van ex betaald voetbalscheidsrechter Piet aan de bak moesten tegen het team van gastheer Rijsoord zelven. 

  Oke, het ging natuurlijk nergens over en het was maar 7x7. Toch wilden alle aanwezigen goede sier maken en natuurlijk winnen. Want mooie praatjes over meedoen zijn natuurlijk prima, uiteindelijk willen de echte voetballers gaan voor de hoofdprijs. Met de secretaris van Smitshoek Marco Troost (Spinel Veiligheidscentrum) in de basis en oude routinier Dennis Reurings (van Youwe) in eerste instantie op de bank, of eerlijk gezegd, deze voetbaldiva was zoals gebruikelijk weer veel te laat en appte 5 minuten tevoren dat ie er aan kwam. De basisgroep bestond verder uit Arjan Sloof (Monsma), Johan Veldkamp (Tamar Enterprises), Robin Gaillard (u weet wel van Renault Bedrijfsauto’s), Rob Horstink en Arjan de Rek (beide namens Mideko en Universal Steel). Maar de belangrijkste troef in dit team was natuurlijk het fabelachtige keeperstalent Wilfred Polij (van Work Staf Personeelsdiensten), want met die man op de goal zit je als BC-team geramd.

  Waarschijnlijk mede dankzij de bijzondere coaching strategie van leider Ad ging het van meet af aan prima in het veld. De nieuwe Smitshoek BC-voorzitter/ voorzitster, wat is het ook alweer, Margot Goud, die in stromende regen het team kwam ondersteunen (geweldig hoor), kon met eigen ogen aanschouwen dat Rijsoord eigenlijk geen schijn van kans tegen onze helden. Eigenlijk was het ongelofelijk dat met het superieure spel slechts 3x werd gescoord en dat er door een onoplettendheid achter nog een tegengoal ook werd gemaakt. Dit hadden minstens een tiental goals verschil moeten zijn geweest en de coach was in die zin ook niet blij. Maar toch, gelijk in de eerste pot winst is natuurlijk niet slecht. De 1-0 was van de voet van Robin na een combi met Arjan de R. De 2-0 van Arjan de R himself na goed wegdraaien tussen 2 verdedigers is. Bij de 3e goal liet Marco zien dat hij niet zelfzuchtig was, want staande op de doellijn van de tegenpartij wipte hij de bal behendig terug op medespeler Robin zodat die zou kunnen scoren. Het werd uiteindelijk lullig 3-1 trouwens, maar genoeg over deze wedstrijd. 

  Want na een korte pauze moest worden aangetreden voor de broederstrijd tussen Smitshoek en Barendrecht. Dat was zeker een kraker, want na 30 seconden was het Christiano Reurings die de bal vanaf ruim 30 meter onhoudbaar in het Barendrechtse doel knalde. De rest van de Smitshoekers stonden er ongelovig naar te kijken en dat was niet handig want direct na de aftrap stoomden een tweetal Barendrechters gelijk op naar de goal van Wilfred en terwijl de rest van zijn team het volledig liet afweten probeerde onze in de steek gelaten goalie de Barendrechters tevergeefs nog van een doelpunt af te houden. Helaas het werd binnen een minuut al 1-1. Dat lieten de inmiddels ontwaakte Smitshoekers natuurlijk niet op zich zitten en ondanks geregeld gevaar van de snelle rood witte voorwaardsen werd heftig druk gezet op de goal van hunnie om opnieuw op voorsprong te komen. Het duurde tot de 10e minuut maar toen was het raak. Uit een schitterende combi van Dennis, Arjan de R en Robin scoorde de laatste fraai de 2-1. Lang nagenieten van deze verdiende voorsprong kon Smitshoek niet want al na een paar minuten scoorde Barendrecht uit een counter de 2-2. Er ontstond even wat onmin binnen de Oranje gelederen (waarom heb jij nou dit, maar jij zou toch dat …. (en dat in ietwat grovere voetbaltaal). De Barendrechters raakten helemaal van hun à propos oftewel van slag en vanaf dat moment was de wedstrijd al gespeeld. Want Smitshoek domineerde de wedstrijd. Eerst was er een schitterende goal van Christiano Reurings na een fraaie combi met Arjan de R. 3-2. Even later was het opnieuw Reur die na een fraaie actie zelf de 4-2 aantekende. En in de slotminuten was het Arjan S die na een prachtige pass van Rob H of een uittrap van Polij de cool 5-2 wist in te knallen. Het was een dikverdiende overwinning en de Sjaaks en Wims van het Barendrechtse team konden alleen maar applaudisseren voor het geweldige spel van de Smitshoekers. 

  Na opnieuw even een korte pauze moesten onze mannen opnieuw aan de bak, dit keer tegen Heerjansdam dat opnieuw zijn gehele selectie had meegenomen om Smitshoek af te stoppen. Wat moeten we over deze partij zeggen. Het was eigenlijk een ongelijke strijd, want die Heerjansdammers stoven over de grasmat als gedrogeerde racepaarden. Toch liet Smitshoek zich niet gek maken en het was tof dat Wilfred met een paar fraaie reddingen een ‘clean sheet’ wist te houden. Smitshoek hield de zaak achterin dicht en bleef loeren op een goede countermogelijkheid. En eigenlijk waren onze mannen met de leep spelende eenzamen spits Arjan de R nog het meest gevaarlijk. Als Reur iets minder zelfzuchtig had gespeeld en als Johan en Robbie iets scherper hadden geweest had deze wedstrijd gewoon een 3-punter kunnen zijn geweest voor Smitshoek. Maar zoals onze lieve opa altijd zei: als hadden komt is hebben te laat. Het bleef gewoon 0-0 en dat kan je eigenlijk zien als een overwinning voor Smitshoek. 

  Uiteindelijk bleek na het douchen en voorafgaand aan het buffet dat Heerjansdam 1 met een saldo van 1 goal meer dan Smitshoek tot winnaar van het toernooi werd uitgeroepen. Fijn voor hun maar om eerlijk te zijn, voor ons waren wij de kampioen. Na nog wat lovende woorden van de verschillende teamcaptains voor de geweldige organisatie en de toezegging van Smitshoek BC- voorzitter of voorzitster Margot dat iedereen volgend jaar welkom was bij Smitshoek werd de tap opengezet en werd genoten van het buffet, leuke muziek en ellenlange nabesprekingen over het verloop van de wedstrijden en waarom die nou niet dat had gedaan want dan hadden we gewonnen. Kortom, het was een heel leuk gebeuren en een zeer goede prestatie van deze Smitshoek mannen. Logisch, want Smitshoek Bovenaan, dat is waar wij voor gaan. 

  AK, september 2019