Vertrouwenscontactpersonen voor vv Smitshoek.
Bij vv Smitshoek hebben we 2 vertrouwenscontactpersonen.
Er bestaat vaak verwarring over het verschil tussen een vertrouwenspersoon en vertrouwenscontactpersoon.
Het verschil tussen een vertrouwenspersoon en een vertrouwenscontactpersoon is als volgt:
VV Smitshoek is een grote voetbalclub. Vaak gaat het goed, maar helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat er soms wel eens problemen ontstaan in de verhoudingen tussen individuen en/of groepen. De VCP vervult binnen de vereniging de rol van laagdrempelig aanspreekpunt en is de eerste persoon bij de opvang van signalen van grensoverschrijdend gedrag. De VCP biedt een luisterend oor en adviseert in vervolgstappen, maar is niet verantwoordelijk voor de oplossing op opvolging van een situatie of een signaal. De VCP staan los van de normen en waardencommissie. Alle gesprekken met een VCP zijn in beginsel vertrouwelijk, tenzij er sprake is van ernstige strafbare feiten. De VCP informeert het bestuur van vv Smitshoek jaarlijks over het type incidenten en mogelijk trends (niet inhoudelijk). Bij voorkeur is een VCP bij verenigingen vooral actief op preventie en bewustwording.
De VCP is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is en is onpartijdig. De VCP is géén hulpverlener en doet bij incidenten géén onderzoek binnen de vereniging. Een VCP luistert, denkt mee en kent het sportnetwerk. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van het bestuur.
Voor wie?
Iedereen die bij de club betrokken is, kan contact leggen met de VCP. Dat betekent dat alle leden, maar ook alle ouders/begeleiders hun zorgen kunnen delen als ze dat in vertrouwen willen doen. U kunt terecht bij de VCP als er zorgen bestaan over zaken die met de club verband houden en betrekking hebben op onder andere:
Er kan contact worden opgenomen door personen die direct betrokken zijn geweest bij een grensoverschrijdende situatie, maar ook door iemand die een vermoeden heeft van grensoverschrijdend gedrag jegens een ander.
Taken vertrouwenscontactpersoon
De VCP staat open en luistert naar het verhaal, waarna de VCP adviseert over de mogelijke vervolgstappen. Indien gewenst kan de VCP bijvoorbeeld samen met de betrokkene een formele klacht indienen bij de commissie Normen en Waarden die de zaak verder zal oppakken. Bij zeer ernstige zaken kan worden besloten de politie erbij te betrekken.
Voor de duidelijkheid: de VCP oordeelt niet over grensoverschrijdend gedrag. VV Smitshoek heeft een normen en waardencommissie die partijen kan benaderen, horen en eventueel sancties kan opleggen. Als daar meer behoefte aan is, dan kan deze commissie ook direct door de melder worden ingeschakeld.
Vertrouwelijkheid
De VCP staat in nauw contact met de voorzitter van het bestuur van Smitshoek, maar deelt in beginsel geen inhoudelijke informatie over meldingen. De melding van het incident aan het bestuur wordt altijd in samenspraak met de betrokken besproken en zal indien gewenst compleet anoniem worden gemaakt. De VCP kan niet zonder toestemming de vertrouwelijkheid van het gesprek opheffen. Hierop zijn echter wel uitzonderingen, zoals ook aangegeven bij het NOC*NSF. Deze uitzonderingen zijn:
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een melding binnenkomt van een zeer ernstig misdrijf, zoals verkrachting, waar een aangifteplicht voor geldt. De VCP wordt geacht dit te melden aan het bestuur die vervolgens namens de vereniging verplicht is om aangifte te doen.
We hebben bij VV Smitshoek twee vertrouwenscontactpersonen. Dat zijn Anouk Deprez en Freddy Gomes, zij stellen zich graag aan jullie voor!
Wat is je eerste kennismaking met vv Smitshoek?
Anouk: Na een voetbal-sabbatical in mijn studietijd besloot ik in 2018 het voetbal weer op te pakken. Via mijn broer, die al een aantal jaar bij Smitshoek speelde, kwam ik hier terecht.
Freddy: In 2011 stapte ik in het 6e team van Smitshoek. Helaas viel die snel uit elkaar. Daarna ben ik als voetbalvader weer bij Smitshoek terechtgekomen en niet meer weg gegaan.
Wat doe je op dit moment bij vv Smitshoek?
Anouk: Sindsdien speel ik met veel plezier bij dames 1. Als team zijn we bezig het vrouwenvoetbal meer op de kaart te zetten zodat het voor de jonge talenten aantrekkelijk wordt om door te stromen naar de senioren. Zo gaan we dit seizoen weer op trainingskamp dankzij onze sponsoren én gaan we voor het kampioenschap met promotie naar de 3e klasse.
Freddy: Ik speel bij de Veteranen en ik ben assistent-trainer van Jo16-2 waar mijn zoon in speelt.
Welke rol speelt voetbal in je leven?
Anouk: Voetbal speelt van jongs af aan een grote rol in mijn leven. De ultieme zaterdag voor mij begint met een potje voetbal en eindigt met een biertje in de kantine.
Freddy: Voetbal is de belangrijkste bijzaak van het leven.
Wat heeft je gemotiveerd om vertrouwenscontactpersoon te worden?
Anouk: Vanuit mijn werk in de gevangenis ervaar ik het belang van een vertrouwenspersoon om ongewenste omgangsvormen binnen een organisatie te voorkomen. Als vertrouwenscontactpersoon kan ik een bijdrage leveren aan de sociale veiligheid zodat iedereen zich thuis voelt op de vereniging. Toen ik benaderd werd door Marinthe Brouwer, de vorige vertrouwenscontactpersoon en wel nog werkzaam binnen de normen en waardencommissie, hoefde ik hierover niet lang na te denken.
Freddy: Ik ben door Mark Hoekstra, voorzitter van de normen en waardencommissie van Smitshoek, gevraagd om vertrouwenscontactpersoon te worden. Integriteit en vertrouwelijkheid staan daarbij voor mij centraal. Ik hecht waarde aan een cultuur van openheid en respect. Als vertrouwenscontactpersoon kan ik een bijdrage leveren door te luisteren, te ondersteunen en te zorgen voor een stap in de goede richting.
Sluit je huidige baan aan bij deze functie?
Anouk: In mijn huidige functie als jurist toets ik overheidshandelen aan de geldende wet- en regelgeving binnen het gevangeniswezen. Ik ben verantwoordelijk voor de klachtbehandeling van gedetineerdenzaken en streef ernaar problemen middels goede communicatie en advisering op te lossen. Mijn takenpakket komt daardoor redelijk overeen met de rol van een vertrouwenscontactpersoon.
Freddy: Ik ben fysiotherapeut van beroep en in die zin ben ik niet anders gewend dan om het half uur een vertrouwenscontactpersoon te zijn voor iedereen die ik behandel. Ik heb respect voor ieder individu, ongeacht hun culturele achtergrond, afkomst, of overtuigingen. Voor mij is ieder mens uniek maar wel gelijk.
Welke vaardigheden of ervaringen heb je die je in je rol als vertrouwenscontactpersoon helpen?
Anouk: Net als op mijn werk beschouw ik klachten als een signaal om te streven naar verbetering. Ik help mensen met klachten graag op weg door een luisterend oor te bieden en inleving te tonen.
Freddy: Ik heb een oprechte empathie en het vermogen om goed te luisteren.
Op welke manier zijn jullie te bereiken?
Via de e-mail krijgt u binnen 5 dagen per mail of telefonisch een reactie.