• Erelid Sjerp Haitsma overleden

• Afgelopen weekend in de nacht van zaterdag op zondag is ons Erelid Sjerp Haitsma overleden. Een van de mensen van het eerste uur en die vanaf de oprichting, 62 jaar geleden, lid is geweest van en zeer actief was bij de VV Smitshoek.

Sjerp was van origine een echte Fries. Geboren in 1937 te Workum en een ras voetballer die al op zijn 16e speelde in het 1e elftal van ‘Oeverzwaluwen’ in Koudum. Op zijn 18e vertrok hij, mede via het contact met zijn zus die al in deze omgeving woonde, naar Rotterdam om te gaan werken als chauffeur. Eerst bij een bedrijf in Rhoon en later bij de Shell. Hij trouwde met een echte Smitshoekse, Hetty Monster, en voetballen deed hij vanaf zijn komst vanuit Friesland bij Barendrecht. Maar na de oprichting van Smitshoek in juni 1960 sloot Sjerp zich direct aan en ontwikkelde zich van meet af aan als belangrijke pion in het eerste elftal. Sjerp van een zeer gewaardeerde en gedreven laatste man, of zoals dat toen ‘stopperspil’ heette. Na ca 10 jaar in het eerste stapte hij met o.a. teammaat Koos Doesburg over naar het 4e waarin hij ook nog vele jaren actief bleef. Gevolgd door nog wat jaren in andere teams.

Sjerp was met zijn vrouw Hetty de trotse vader van 3 dochters, Margo Bravenboer, Jolanda Zoetewei en Linda van Dongen.Zij kregen alle drie de liefde voor het voetballen en Smitshoek met de paplepel ingegoten en werden actief als voetbalsters en vrijwilligers op velerlei gebied. Voetbal en Smitshoek waren voor Sjerp belangrijk en het was logisch dat zijn dochters zaterdags ook bij Smitshoek te vinden waren. Behalve als speler was Sjerp ook als vrijwilliger en op bestuurlijk vlak heel actief. Daarvoor is hij dan ook in 1996 voor benoemd als Erelid, waarbij hij in dat jaar ook de Zilveren KNVB speld ontving. Sjerp was onder andere vele jaren 2e penningmeester in het kader waarvan hij de zgn. kleine kas beheerde en onder andere verantwoordelijk was voor het innen van de contributie. Iets wat hem vanwege zijn nauwkeurigheid en betrouwbaarheid heel goed afging.

Hoewel hij als echte Fries voor veel mensen een beetje kort door de bocht overkwam, of zoals ze dat in Smitshoek typeerden als ‘kort voor de wagen’, had Sjerp een warm hart en was het een man met zeer groot maatschappelijk gevoel. Hij was nooit te beroerd om iets op te pakken als er een beroep op hem werd gedaan en hij was ook naast zijn werk voor Smitshoek actief bij o.a. de organisatie van de befaamde Wielerronde van Smitshoek. Ook daar regelde hij de financiën en zorgde met zijn dochter Margo voor de bemensing van een kraam waar consumpties konden worden gekocht.

Helaas leed Sjerp in de afgelopen jaren aan de ziekte van Alzheimer. Zijn laatste aanwezigheid bij de VV was vorig jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering en in het kader van de huldiging van alle ’60-jarige leden’. Bij die gelegenheid werd wel duidelijk dat hij zich ondanks zijn ziekte zich nog veel van vroeger bleek te herinneren en dat hij zich nog steeds heel erg betrokken voelde bij onze club. Het was een bijzonder moment voor Sjerp. Maar kort daarna moest hij worden opgenomen in een verzorgingstehuis en zijn toestand verslechterde snel nadat hij in januari van dit jaar een gecompliceerde beenbreuk opliep, die hem aan bed kluisterde.

Sjerp Haitsma heeft heel veel voor de VV Smitshoek betekend en wij zijn hem dan ook buitengewoon erkentelijk voor zijn enorme inzet en betrokkenheid. Wij wensen zijn vrouw Hetty, verdere familie, vrienden en bekenden veel sterkte toe bij de verwerking van dit verlies.

Sjerp, we zullen je missen. Rust zacht.

Het bestuur en de leden van de VV Smitshoek

Zoals op de kaart is vermeld wordt de afscheidsplechtigheid voor Sjerp gehouden op zaterdag 9 april aanstaande om 10.30 uur in de Dorpskerk, Dorpsstraat 146 te Barendrecht. Daarna is er gelegenheid tot condoleren in De Ontmoeting van de Dorpskerk

Digitale Rouwkaart

• Sjerp Haitsma hier uiterst rechts op die de kampioensfoto seizoen 1964-1965