• Gave eerste bijeenkomst over coaching en gedrag.

 • Een opkomst van ca 55 personen, met een interessante inhoud van een gedreven inleider en grote betrokkenheid van de deelnemers. Daaruit kunnen we wel opmaken dat de bijeenkomst van afgelopen maandagavond voor trainers/leiders absoluut de moeite waard was.

  Bij aanvang werd door Ad Kooimans van ‘Normen en Waarden’ kort toegelicht wat het doel van deze en de komende week nog komende bijeenkomsten is, namelijk “Bijdragen aan een positief en veilig ‘voetbalklimaat’ bij Smitshoek”. De voorbereidingsgroep met daarin naast Ad verenigingsmanager Ton Habermehl, Hoofd Jeugdopleiding Jurriaan van Neuren, aangevuld met Mark van der Kaaij op verzoek van de KNVB/ NOC NSF heeft daarin twee lijnen samengebracht

  -          Ondersteuning en opleiding van trainers/leiders op het vlak van hun coaching kwaliteiten en de ontwikkeling van hun spelers;

  -          Vergroting van bewustzijn binnen de VV Smitshoek over zaken als ‘hoe kunnen we vermijden dat er incidenten ontstaan waarbij mensen van ons (spelers, ouders, etc.) betrokken zijn.

  Zoals gezegd werd de bijeenkomst gepresenteerd door een gedreven spreker in de persoon van Arnoud Jonker van de 4 Skills-Soccer Academy. Hij is de afgelopen jaren in samenwerking met de KNVB ingezet om verenigingen te ondersteunen op het vlak van teamontwikkeling en gedrag en heeft daar al bij veel clubs zijn visie kunnen uitdragen. Als oud voetballer en trainer van diverse clubs, nu actief bij JEKA in Breda, ging hij op pakkende en motiverende wijze in op zaken als

  • Kwaliteiten en kenmerken van coaches;
  • Verwachtingen en mogelijkheden van (jeugd)spelers;
  • Wat zijn essenties van positief coachen.

  Middels oefeningen werden de deelnemers bewust gemaakt van hun eigen rol en opstelling als coach, waarbij werd nagedacht over ‘wat is coaching voor jou’ en waarin wil je groeien als coach’ en de eigen ‘groei mindset’. We gaan hier natuurlijk niet helemaal herhalen wat er allemaal besproken is. Maar het is een feit dat de aanwezigen echt geraakt waren door de inhoud en de wijze waarop Arnoud het allemaal bracht. Met heldere slides en goeie videobeelden.

  Dat alles in combinatie met perfecte organisatie – hulde aan voor Jurriaan, Ton en de kantinemensen die ook nog eens zorgden voor een lekkere maaltijd (toch tof als je vanaf ’s-middags 5 uur op het veld hebt gestaan) droegen bij aan een zeer geslaagde avond.

  Dezelfde groep gaat donderdagavond verder met het thema ‘hoe gaan we om met ongewenst/ grensoverschrijdend gedrag’. En aanstaande woensdag start een 2e groep met dezelfde programmaonderdelen. Deze groep is kleiner en dat is jammer, want de inhoud is echt interessant voor eigenlijk iedereen bij Smitshoek die een rol heeft rond teams.

  Wie door dit verslag geïnteresseerd is kan nog meedoen maar dan moet je wel snel zijn. Opgave kan tot eind woensdagochtend via Jurriaan van Neuren.