• Geen promotie voor Smitshoek 2 na onnodig verlies in de finale nacompetitie

 • Terwijl op Smitshoek iedereen zich klaarmaakte voor de familiedag en de thuisfinale van Smitshoek 3 tegen 4 om promotie naar de 2e klasse had een deel van de VV zich juist naar andere oorden begeven. En dan hebben we over het complex van Westlandia, waar ons 2e door winst op Scheveningen onder leiding van coach Hans Tellier zich zou kunnen verzekeren van promotie naar de reserve hoofdklasse.

  In Smitshoek gelederen leefden tevoren wel twijfels over de kans op een goed resultaat, want het zat er dik in dat geduchte opponent Scheveningen zich flink zou versterken met spelers van hun eerste om Smitshoek op de knies te krijgen. Terwijl onze mannen het vooral op eigen kracht de strijd wilde aangaan met nagenoeg dezelfde opstellingen als een week eerder in de uitstekend gespeelde halve finale tegen Capelle 2. Maar de meegereisde Smitshoek supporters kregen al snel na de aftrap het gevoel dat er hier wat te halen was. Want tijdens de gehele eerste helft konden vriend en vijand constateren dat een duidelijk beter Smitshoek de overhand had met verzorgd spel en gewoon goed voetbal. Scheveningen moest het vooral hebben van fysiek en inzet, waarbij ze vooral loerden op de counter.

  Aangezien coach Marco Snel zijn teammanagement (Marcel Mulder en Martin Roos) geen beroep konden doen op Jermain, die helaas had moeten afhaken, had hij invaller Micha op zijn positie geposteerd en dat bleek goed uit te pakken. Want hij wist na ruim een half uur spelen heel bekeken met het hoofd te scoren, 0-1. Hoewel Smitshoek nog was kansjes wist te creëren, vooral via de altijd scherpe Bart, bleef die voorsprong op het scoreboord staan tot de rust.

  Na de pauze maakte Scheveningen direct vanaf de aftrap de 1-1. Dat was eigenlijk onterecht, want Kay stond vanwege acute maagproblemen nog niet op het veld. Het was een bizarre situatie waarbij de scheids gewoon toch had besloten om te starten. Met Kay inmiddels weer in het team bleef Smitshoek ook na de gelijkmaker de betere ploeg. Smitshoek maakte het spel en er kwamen weer kansen. Rond de 20e minuut werd Bart net binnen de 16 gevloerd en de arbiter kende terecht een strafschop toe die door Bart zelf werd genomen. Hij verzaakte niet en scoorde de 2-1. Smitshoek kreeg nog legio kansen. Luc en Jibbe hadden een grotere marge op de slof, maar zij waren helaas niet gelukkig in hun afronding.

  Met nog 3 minuten op de klok leek de promotie voor Smitshoek in zicht. Maar Scheveningen richtte zich, perste er een slotoffensief uit op en versierde op handige wijze een vrije trap waaruit de 2-2 ontstond. Dus moesten de teams zich opmaken voor verlenging. Na een korte drinkpauze en peptalk van Marco liet Smitshoek in de fase weer zien dat het voetballend de betere was. Er werden volop kansen gecreëerd die echter geen doel troffen. Zonder beter te spelen wist Scheveningen tijdens de verlenging nog 2 maal een doelpunt te versieren, zodat deze finale uiteindelijk uitdraaide op een 4-2 winst voor de mannen uit het Haagse.

  Het had zeker niet zo hoeven zijn want het jonge talentvolle Smitshoek speelde veel beter. Maar eigenlijk werd verloren tegen een tegenstander met gewoon meer routine en voetbalgogme. In die zin was de winst van Scheveningen niet helemaal onverdiend. Als je wil winnen moet je soms ook gewoon slim zijn. Uiteindelijk werd een beetje in mineurstemming teruggereisd naar Smitshoek en natuurlijk werd er nog wat sfeer opgesnoven tijdens de fantastisch georganiseerde familiedag. Maar we kunnen de zaken niet terugdraaien, Scheveningen promoveert en Smitshoek 2 moet het nog een jaartje proberen in de 1e klasse met hopelijk volgend jaar wel een promotie of kampioenschap. Daar blijven we natuurlijk voor knokken want

  Smitshoek Bovenaan, dat is waar wij voor gaan.

  MR/AK juni 2019