• Inmiddels hebben we in deze rubriek de nodige Smitshoekers vanuit alle geledingen van onze vereniging voorbij zien komen. Maar dan denk je ineens, hoe zou het eigenlijk met de mannen van de onderhoudsploeg gaan in deze tijden. Dus gingen we op zoek naar oer Smitshoeker Kees Groeneweg, inmiddels 72 jaar. Of eigenlijk is dat niet zo heel moeilijk want Kees is nog steeds elke dag aanwezig op Smitshoek. Hij is daar gewoon aan de slag en dat is logisch, de werkzaamheden bij de VV gaan onverminderd door. Maar daarover later meer.

Eerst even wat meer over Kees, die al vanaf 1960 lid is van Smitshoek. Hij is geboren in Mijnsheerenland, maar al op z’n 2e naar Smitshoek verhuisd omdat vaders daar werk had gevonden bij een lokale boer. Zo groeide Kees op in Smitshoek. Hij ging er naar de basisschool, die toen nog lagere school heette, en zodra dat kon ging Kees voetballen. In die tijd kon je pas beginnen in de C’tjes. Daarnaast ging hij bij een lokale tuinder te werken. Toevallig net de tuinderij waar nu veld 2 en 3 liggen. Ondanks dat hij nooit het hoogste elftal heeft gehaald (1x het 2e elftal was zijn top), heeft zijn voetbalcarrière toch tot zijn 55e geduurd. De laatste jaren was dat in een hecht vriendenteam, met o.a. Theo de Jong en Jantje “Jan gas” Stolk. Daarnaast was het regelen van de lotto/toto, waarvoor je tegenwoordig bij allerlei winkels en sites terecht kan maar wat vroeger onder andere door sportverenigingen werd afgehandeld, ook jarenlang een van zijn werkzaamheden voor de club.

Voor zijn broodwinning ging Kees aan de slag bij ‘het spoor’ op de Kijfhoek en daar heeft hij menig jaar gewerkt. Toen hij in 2004 met de VUT kon heeft hij zich gelijk aangesloten bij de “werkploeg” van de VV Smitshoek om zo zijn afleiding en ontspanning buiten te hebben. Die werkploeg is er nog steeds en daarin is hij nog altijd samen met Kees v.d. Meer, Piet van Langevelde, Bas Sluimers, Piet Hansen en good old Jantje Gas.

Natuurlijk heeft de Corona tijd ook wel impact op het leven van Kees maar zoals hij het zelf zegt: ”Eigenlijk merk ik er op de club weinig van. Natuurlijk is het werk minder vanwege het feit dat er niet wordt gespeeld en hoeven we de lijnen niet elke vrijdag te trekken. En hoeven de doeltjes niet klaargezet te worden. Maar het reguliere onderhoud loopt wel gewoon door hoor”.
    Dus is Kees met de andere heren van de onderhoudsploeg gewoon nog elke ochtend op de club te vinden. “In de middagen rommel ik thuis verder een beetje. Wat ik wel erg mis is het contact met mijn twee kleindochters. Normaal gesproken moet ik daar ook geregeld voor oppassen. Maar dat is nu natuurlijk niet mogelijk. Ik vind dat echt heel jammer, daar hebben zoveel mensen mee te maken. Toch kan ik daar moeilijk aan wennen.”

Het meest mist Kees toch wel het sociale contact en vooral het gezellig “geouwehoer” op zaterdagmiddag aan de bar met een heerlijk pilsje. Dat uiteraard vaak met andere mensen van de ‘werkploeg’. Een groep waar de meeste mensen niet altijd direct aan denken als ze het complex oplopen. Ze zijn onzichtbaar maar tegelijkertijd springen de resultaten van hun inspanningen natuurlijk altijd gelijk in het oog. De fantastisch onderhouden velden, alle planten, struiken en bomen die perfect worden bijgehouden, het is niet voor niets dat alle bezoekers altijd zeer geimponeerd zijn als ze het complex betreden. De term ‘helden’ gebruiken we tegenwoordige voor allerlei beroepsgroepen in de samenleving maar we mogen rustig zelden dat de mensen van de onderhoudsploeg voor Smitshoek ook echte helden zijn. Regen, wind, storm of kou, ze gaan altijd door om anderen hun sport te kunnen laten bedrijven. Daar kunnen we niet anders dan veel respect voor hebben.

Op de vraag wat zijn mooiste herinnering aan Smitshoek is, is het antwoord snel gegeven. “Ja, dat was voor mij de beslissingswedstrijd om promotie in het seizoen 2008/09 tegen Deltasport op het terrein van DOTO Pernis. Die staat nog vers in mijn geheugen gegrift.”

Tenslotte stellen we Kees ook de vraag wat hij eenieder in deze tijd mee wil geven. Zijn antwoord: “Ik wens iedereen heel veel sterkte. Houdt vol want er komen echt weer betere tijden aan!!”. Mooi toch?

De redactie