• Weer zo’n man waar je niet omheen kan bij Smitshoek, Rob Horstink. Bijgenaamd ‘Sniper’ vanwege zijn fabuleuze vrije trappen, maar voor zijn vrienden gewoon Robby of RH. Hij is op 10 juli 1964 geboren in Crooswijk en groeide op in een echt Feyenoord gezin waarvan iedereen over een seizoenkaart beschikte. Bij thuiswedstrijden waren er de wandeltochten, je kan wel zeggen processies, vanuit de wijk, over de Maasbruggen en door de Oranjeboomstraat naar het heilige gras van De Kuip. Het waren bijna religieuze gebeurtenissen en in die tijd raakte Rob Horstink helemaal in de ban van zijn Feyenoord.  

  Rob was een getalenteerd voetballertje en begon zijn carrière bij Xerxes. Daarna volgden diverse clubs als Alexandria 66, Progress, GSS in Schiedam, Tedero, allemaal clubs waar hij voor werd gevraagd. Terwijl hij ook nog eens behoorlijk actief was in het zaalvoetbal (3 jaar 1e divisie). Uiteindelijk belandde hij bij Feyenoord bastion FC Boszoom in een vriendenteam, wat gezien zijn hart voor Feyenoord niet zo vreemd is. Inmiddels had hij zijn koophuis in Rotterdam Zuid omgewisseld voor een fraai stulpje in Barendrecht. Het werd rustiger in zijn leven, het gezin Horstink werd uitgebreid met nazaten en op een gegeven ogenblik was het tijd voor zoontje Randy om net als zijn vader te gaan voetballen. Dat ging hij uiteraard doen bij Smitshoek en vanaf dat moment, 16 jaar geleden, werd Rob ook Smitshoeker: ‘Ik was gelijk de Sjaak bij Henk Ebben want die palmde me in om jeugdleider te worden. Maar dat deed ik met liefde want Smitshoek was een toffe vereniging en ik wilde zelf toch wat kalmer aan gaan doen met voetballen. Dus ging in meedoen met de 35+”.

  Als Feyenoorder en havenman treft hij bij Smitshoek veel geestverwanten. Zelf werkt RH bij Geordick Shipstores als inkoper. Stilzitten of thuis werken was er tijdens de Corona crisis niet bij: ‘Het is bij ons drukker geworden dan ooit. Logisch, want wij doen aan bevoorrading van schepen en daarin zijn we heel sterk, niet alleen qua prijs maar met onze ook kwaliteit. Dus al die containerschepen op de Noordzee kochten bij ons extra in om te vermijden dat ze misschien ergens vast zouden moeten liggen. De omzet is misschien wel verdubbeld en we moesten gewoon keihard werken. Kijk, normaal gesproken werk ik altijd van 7 tot 4 u in de middag, nu moest ik vaak extra uren maken. Het was wel lastig dat alles steeds meer op afstand moest worden geregeld, want we mochten niet zelf meer aan boord.” 

  Terug naar het voetballen. Rob is dus 16 jaar actief bij de VV Smitshoek. Naast het actief zijn als jeugdleider, niet alleen van zijn zoon maar later ook van zijn dochter, trad hij aan als coördinator van de 35+ en gaf hij trainingen aan JO11 en JO12. Tijdens de winterstop van seizoen 2011-2012 ging hij bij het toen enige Veteranenteam van de VV Smitshoek spelen, want dat spelen in de 35+ met zijn techniek was wel leuk maar hij wilde toch weer excelleren in een 11 tegen 11 competitie op een heel veld. Die overstap was uiteindelijk een schot in de roos, want Rob heeft het helemaal getroffen bij de knotsgekke Vets. 

  Maar RH is voor Smitshoek veel meer. Hij is inmiddels teamleider bij de Veteranen, waarbij hij natuurlijk nog geregeld speelt. Uiteraard is hij met zijn vrije trappen nog steeds regelmatig succesvol, ondanks het feit dat hij sinds een jaar een nieuwe heup heeft. ‘Maar ja, ik kan het gewoon niet laten, dat spelletje is toch veel te leuk’. Rob staat altijd klaar als er dingen bij de VV moeten gebeuren. Zo is hij naast zijn jeugdtrainingen onmisbaar rond evenementen en vooral het Mideko bedrijventoernooi. “Tja, ik heb een Feyenoord hart, maar Smitshoek is ook echt mijn club geworden. Dat is logisch als je er al 16 jaar zit. Maar het is gewoon een hele toffe vereniging. Die veteranen zijn helemaal een apart verhaal. Dat is niet alleen door het voetbal en de 3e helft een bijzonder stel. Het is ook echt een vriendengroep. Je kan altijd op elkaar rekenen. Er zitten mensen met allerlei bijzondere kwaliteiten en van allerlei kaliber in. We zijn van alle markten thuis. Als je wat nodig hebt, van spullen tot hulp, gooi je het gewoon even in de groepsapp, dan krijg je gelijk reactie of steun. Dat is echt heel fijn.”

  Hoe heb jij de Coronatijd tot nu toe ervaren? “Tja, eerlijk gezegd kon je het zien aankomen want er was in verschillende landen al het nodige aan de hand. Maar je hoopt dat toch dat het niet bij ons zou komen en dat gebeurde natuurlijk wel. Het voetballen viel ineens weg en dat is wel gek als je normaal minstens 4x per week op Smitshoek rondloopt. Net als anderen ging ik natuurlijk veel klussen thuis, in de tuin, aan mijn scooter. Ik vond het wel leuk dat je bij Fox allerlei oude wedstrijden kon bekijken. Die herhalingen van Feyenoord – Ajax hoefden van mij niet zo (‘die liepen vaak voor ons niet goed af’). De oude Europacupfinale Feyenoord – Celtic was natuurlijk weer super om te zien. Ik zat natuurlijk ook geregeld op Netflix, maar dat deed ik normaal ook wel. Ik heb me echt niet hoeven vervelen want we waren met een paar man ook bij verschillende vets aan het klussen. Uitbouwtjes maken bij onder andere Richard, helpen met verhuizen van Arjan en binnenkort gaan we ook Johan helpen. Daarbij is het lastig om de 1,5 meter goed in acht te nemen, gelukkig heeft niemand iets gekregen of zo dus ik ook niet. Voor de rest fiets ik er gewoon lekker doorheen.”

  Op de vraag hoe hij denkt dat het de komende tijd gaat verlopen is Rob een beetje ambivalent: “We komen er heus wel doorheen maar ik ben bang dat het allemaal best lang zal gaan duren. Het is eigenlijk wachten op het juiste vaccin. Misschien is dat er al, maar in de farmacie spelen grote financiële belangen en het zou best kunnen dat die gaan bepalen wanneer de middelen voor iedereen beschikbaar zijn. Uiteraard hoop ik net als alle sportliefhebbers dat we snel weer op de velden kunnen. We zijn al begonnen met de trainingen voor de jeugd dus dat is goed. Ik zit echt te wachten tot er meer kan, want dat voetbal is toch je uitlaatklep. Bovendien zie je dan weer een hoop mensen die nu buiten beeld zijn. Ik hoop ook echt dat Smitshoek het goed te boven komt. Daar heb ik ook wel vertrouwen in want van alle clubs in de regio is die van ons denk ik een van de gezondste. Smitshoek valt echt niet om”. 

  Dat is toch wel fijn om ons te beseffen. En als RH het zegt zal het zeker wel. Bedankt voor je mooie woorden.

  De redactie