• Lucas Kok en Ramon Somai trots op diploma Pupillentrainer

• Wellicht komen ze je bekend voor, want Lucas en Ramon zijn zéker geen nieuwe namen voor onze club. Iets wat wél nieuw is, is het feit dat zij sinds kort hun welverdiende diploma Pupillentrainer op zak hebben. En daar wilden wij natuurlijk álles over weten!

VVSMITSHOEK: Mannen, vertel eens wat over jullie zelf!

LUCAS: Nou, mijn naam is dus Lucas en ik ben 17 jaar oud. Op dit moment zit ik in het examenjaar van het vwo en volgend jaar ga ik naar de universiteit! Buiten schooltijden ben ik heel veel bezig met voetbal: ik ben seizoenkaarthouder bij Feyenoord én train en coach de JO10-1. Dat vind ik héél leuk om te doen!

RAMON: Ik ben Ramon Somai en een enthousiaste assistent pupillentrainer bij JO12-1 en JO12-2. Altijd probeer ik vrolijk en energiek voor een team te staan en geef graag een glimlach of oprecht compliment wanneer ik zie dat een speler goed zijn best doet. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij ABN-AMRO als Taks Officer en in mijn vrije tijd sta ik aan de waterkant te vissen of doe ik leuke dingen met mijn kids.

VVSMITSHOEK: Hoe zijn jullie ooit terechtgekomen op de club?

LUCAS: Ik speel al sinds de mini F’jes bij vv Smitshoek en ben vanaf toen eigenlijk niet meer weggeweest. Van de F tot de B heb ik in de selectie gevoetbald, maar helaas raakte ik toen geblesseerd aan mijn knie, waardoor ik ruim een jaar uit de running ben geweest. In die periode heeft de vereniging mij gevraagd om training te geven aan de jeugd. Deze uitdaging heb ik toen met beide handen aangepakt en startte met Brian Stolk bij JO-9, om vervolgens met hem mee te gaan naar JO-10.

RAMON: Eigenlijk is het zo dat ik op de club ben geland door de voetbalpassie van Ryan, mijn jongste zoon. Toen hij startte met voetballen had ik de keus om langs de lijn te blijven staan, of om mijzelf nuttig te maken op het veld. Ik koos voor het laatste!

VV SMITSHOEK: Wauw, jullie maken stappen, jongens! En toen?

LUCAS: Inmiddels verzorg ik de training voor de gehele JO-10 selectie en ben ik onlangs weer begonnen met meetrainen bij de JO19-2. Langzaam maar zeker bouw ik het zelf voetballen weer op!

RAMON: Ondertussen heb ik JO9-5 getraind en gecoacht, waarna ik leider bij JO11-2 ben geworden. Tegenwoordig ben ik assistent-trainer bij JO12-1 en JO12-2.

VV SMITSHOEK: En sinds kort hebben jullie het diploma Pupillentrainer op zak! Wat hebben jullie moeten doen om deze te verdienen?

LUCAS: Gedurende de cursus moesten we acht bijeenkomsten bijwonen en meerdere opdrachten maken rondom het trainen van een jeugdelftal. Daarnaast hebben we ook spelers begeleid rond en tijdens wedstrijden.

RAMON: Zelf had ik nog geen diploma om als trainer verder te gaan, dus na onderling overleg met de vereniging, heb ik de kans gekregen om deze cursus te gaan volgen. Na drie maanden elke woensdagavond op training én door perfecte begeleiding van Mitchel de Groot en Jurrian van Neuren, mijn praktijkbegeleiders, heb ik de opleiding met succes kunnen afronden.

VV SMITSHOEK: Hoe zijn jullie van plan om de opgedane kennis toe te passen?

LUCAS: Ik ga het gebruiken bij iedere training en tijdens elke wedstrijd ?? rond het organiseren van een training, maar ook bij het coachen op het veld. Alles om de speler zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen en het meeste plezier te laten hebben!

RAMON:In mijn visie speel je het spelletje omdat je er plezier in hebt en dat wil ik terugzien bij de kinderen. Uiteraard is hard trainen en serieus zijn heel belangrijk om de wedstrijden uiteindelijk met goed spel te winnen. Plezier, ontwikkeling én goede samenwerking zijn mijn drie sleutelwoorden. Als trainer blijf jezelf ook constant leren. Ik stel mijzelf dan ook altijd dezelfde vragen; ‘Loopt het? Lukt het? Leeft het?’

Mooi verhaal, mannen! Heel veel succes én plezier toegewenst van jullie diploma’s!