• Ryan Koolwijk volgt voetbalvriend naar Smitshoek

 • De 36 jarige Ryan Koolwijk heeft na 461 wedstrijden zijn betaald voetbal carrière afgesloten. Toen bekend werd dat de 36 jarige Koolwijk zich nog fit en fris voelde heeft zijn voetbalvriend Luigi Bruins hem verteld hoe leuk het bij Smitshoek is en hebben ze besloten hun laatste actieve voetbalperiode samen af te sluiten. In het seizoen 2022-2023 zijn ze samen te bewonderen op het Sportpark Smitshoek in het oranje-zwart.  

  Trainer Edwin de Koning is zeer verheugd met zijn nieuwe selectie en kijkt ernaar uit om op 18 juli a.s. te gaan starten met deze nieuwe groep. Ryan heeft zijn sporen meer dan verdiend en zal naast zijn wedstrijden bij ons zich ook door ontwikkelen als coach. Als assistent van Stanley Menzo, bondcoach van Suriname, hoop ik dat hij bij ons ook de lijnen binnen het veld kan uitzetten. 

  Ryan Koolwijk werd als voetballer door SBV Excelsior weggeplukt bij de amateurs van VV Lekkerkerk. Lange tijd speelde hij op amateurbasis voor de Kralingers. Dit was ook het geval toen hij in december 2007 debuteerde tegen Roda JC in de Eredivisie. Koolwijk maakte in zeven wedstrijden een goede indruk, waarna FC Twente hem wilde inlijven. De linksbenige middenvelder besloot echter SBV Excelsior trouw te blijven en tekende een profcontract tot medio 2011. Vanaf de zomer van 2009 was Koolwijk aanvoerder van SBV Excelsior

  Koolwijk volgde in 2011 trainer Alex Pastoor naar N.E.C.. Daarmee degradeerde hij op zondag 11 mei 2014 naar de Eerste divisie, nadat Sparta in de play-offs over twee wedstrijden te sterk bleek. Koolwijk verliet de club daarop transfervrij. 

  Hij tekende in september 2014 een contract voor één seizoen bij FC Dordrecht dat op dat moment net naar de Eredivisie was gepromoveerd. Hij liet in deze verbintenis een clausule opnemen waarmee hij in de winterstop eventueel al transfervrij zou kunnen vertrekken. Koolwijk liet FC Dordrecht op 1 december van dat jaar weten dat hij hiervan gebruik maakte. In januari 2015 tekende hij tot het einde van het seizoen bij AS Trenčín uit Slowakije. Ook in het seizoen 2015/16 speelde Koolwijk voor AS Trenčín waarmee hij tweemaal landskampioen werd en tweemaal de beker won. Eind mei 2016 tekende hij een contract voor drie seizoenen bij Excelsior. Hij werd er opnieuw aanvoerder. Nadat hij in 2019 degradeerde met Excelsior, keerde hij terug bij AS Trenčín. Eind april 2020 liet hij daar zijn contract ontbinden in verband met de Coronapandemie

  Op 20 mei 2020 tekende Koolwijk bij Almere City FC een contract voor één seizoen om zijn laatste seizoen vervolgens voor PEC Zwolle uit te komen. Op 15 mei 2022 speelde Ryan zijn laatste wedstrijd voor PEC Zwolle thuis tegen PSV.