• Scout coördinator Alfonso de Jonge behaalt scoutingdiploma’s

• Inmiddels loopt hij alweer een aantal maanden bij ons rond en plukken we als vereniging de vruchten van zijn werk en acties. Onlangs, na twee zware cursussen, werd hij beloond met twee welverdiende diploma’s en daar willen we natuurlijk meer over horen!

Hoog tijd om Alfonso weer eens op te zoeken en hem het hemd van het lijf te vragen??

VV SMITSHOEK: "Hoe hebben de afgelopen maanden eruitgezien voor jou?"

ALFONSO DE JONGE: "Ik kijk met heel veel plezier terug op de afgelopen periode! Samen met de TCJ en (hoofd)trainers zijn we o.a. verdergegaan met het invullen en uitbreiden van de scouting binnen onze vereniging. En, met resultaat: voor de uitvoering van interne scouting zijn door de TCJ inmiddels de hoofdtrainers breedtesport aangesteld."

VV SMITSHOEK: "Wat goed! Dat klinkt veelbelovend!"

ALFONSO DE JONGE: "Als gevolg hierop heb ik een eerste presentatie gegeven aan de hoofdtrainers breedtesport. Tijdens deze presentatie kwam uiteraard het gezamenlijke doel naar voren en ook hebben we de inhoud van het scouten besproken. We weten nu precies wat we van elkaar kunnen en mogen verwachten."

VV SMITSHOEK: "Inmiddels heb jij ook jouw eigen scoutingdiploma’s weten te behalen. Vertel eens!"

ALFONSO DE JONGE: "De afgelopen tijd heb ik veel scoutingsbijeenkomsten gevolgd en ook wedstrijden beoordeeld. Aan het begin deed ik dit laatste onder leiding van Henk Grim en later mocht ik zelfstandig op pad. Ook heb ik wedstrijden ‘gelezen’, overleg gevoerd met collega-scouts en heb ik diverse gegevens gerapporteerd en geanalyseerd op basis van individuele spelers."

VV SMITSHOEK: "Als we het goed begrijpen, heb je tijdens het behalen van je certificaten te maken gehad met diverse levels. Klopt dat?"

ALFONSO DE JONGE: "Ik ben inderdaad gestart met ‘Scouting Basis Level 1’ en naar aanleiding van deze cursus heb ik ook mijn eerste diploma behaald. Gedurende deze eerste cursus wordt voornamelijk de theorie van voetbalscouting behandeld; o.a. het opzetten van een scoutingsorganisatie, waar let je op bij het beoordelen en registreren van spelers en het opstellen en bewaken van schaduwteams."

VV SMITSHOEK: "Dat is inderdaad aardig wat theorie! Hoe werd de tweede cursus ingevuld?"

ALFONSO DE JONGE: "De opgedane theorie komt gedurende het Scouting Plus Level nóg meer samen en dan vanzelfsprekend merendeels in de praktijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn het bezoeken van vervolgseminars en workshops o.l.v. professionele scouts, het uitvoeren van scout-opdrachten en het invullen van scoutingsbehoeften."

VV SMITSHOEK: "En nu heb je dus twee diploma’s in the pocket. Van harte gefeliciteerd! Opent het deuren voor je?"

ALFONSO DE JONGE: "Dankzij mijn behaalde diploma’s annex certificaten kan ik nu alles wat ik heb gedaan tastbaar maken. Daarnaast zien we in het uiteindelijke resultaat steeds meer en meer hoe theorie en praktijk samenkomen."

VV SMITSHOEK: "Dus de opgedane kennis en ervaring is eigenlijk nu al toegepast en dus zichtbaar?"

ALFONSO DE JONGE: "Ja, dat passen we nu zeker al toe door o.a. het maken van onze eigen beoordelingen volgens opgesteld format en door het periodiek houden van scoutingbijeenkomsten. Ook blijven we doorgaan met het geven van presentaties over de inhoud en samen met de TCJ en hoofdtrainers werken we hard aan het verder optimaliseren van zowel het scouten als beoordelen van spelers binnen de vereniging."