• Smitshoek kansloos ten onder tegen Rijnvogels

• Smitshoek heeft op eigen veld een pijnlijke tik te verwerken gehad. Tegen koploper Rijnvolgels werd met 0-4 verloren. Het leed was in de eerste helft al geschiet toen de Katwijkers via een zuivere hattrick van Tom Bijen op 0-3 kwamen. In de tweede helft beloonde de middenvelder van Rijnvogels zich nog met een vierde treffer, waarbij Smitshoek letterlijk en figuurlijk afdroop.

Vooraf kon Smitshoek met vertrouwen toewerken naar het duel met de koploper in de Hoofdklasse A. De ploeg van Edwin de Koning was al zeven wedstrijden ongeslagen en met name de zege op titelkandidaat Capelle van twee weken geleden had indruk gemaakt. Met een ruime ziekenboeg trapt de thuisclub vol goede moed af, maar met deze moed is het snel gedaan. Na elf minuten spelen draait Tom Bijen de bal vanaf links richting de verre hoek. Waarschijnlijk was het een voorzet, maar de bal wordt door niemand getoucheerd en valt in het zijnet binnen achter de verbouwereerde Fabrie, 0-1. Niet veel later is het rechtsbuiten Roy van Leeuwen die Damian van der Oever passeert en vanaf de achterlijn de bal klaarlegt voor de instormende Tom Bijen, 0-2. Smitshoek heeft totaal geen idee wat het overkomt en wordt op alle vlakken afgetroefd in deze fase. Na twintig minuten mag Tom Bijen op het middenveld opendraaien en knalt de bal van dertig meter stijf in de kruising, 0-3. De thuisclub kan in de eerste helft alleen maar achter Rijnvogels aan en aan de bal speelt het weinig klaar. Vlak voor rust is er dan eindelijk een klein hoogtepuntje. Perry van Eijken ziet Sean Verburg vertrekken en chipt de bal schitterend achter de laatste lijn. Verburg probeert doelman Van der Niet te passeren, maar de keeper blijft goed kijken en haalt de angel uit deze enige Smitshoekse mogelijkheid.

In de tweede helft gooit trainer De Koning het over een andere boeg in de hoop het tij nog te kunnen keren met een tactisch foefje. Enkele seizoenen geleden wist Smitshoek een 0-3 achterstand tegen Rijnvogels nog om te buigen in een 4-3 overwinning, maar vandaag wil het niet lukken. Rijnvogels is gewoon een maatje te groot en controleert volwassen de wedstrijd. Het enige gevaar aan de kant van de thuisploeg is een inzet van Fernandez die gesmoord wordt door een verdediger van de gasten. Helaas moet Fernandez later geblesseerd het veld verlaten en hij wordt vervangen door Daniël Esajas. Het slotakkoord in een verder saaie tweede helft is de uiteindelijke 0-4 die misschien wel exemplarisch is voor de wedstrijd. Ronaldo Lima Duarte Lopes passeert twee Smitshoekers en vindt de volledige vrijstaande Tom Bijen in de zestienmeter, 0-4. Gelukkig snapt scheidsrechter Jobse dat deze wedstrijd geen blessuretijd nodig heeft en fluit dan ook snel af.

Gezien de nieuwe maatregelen rondom het Coronavirus is de kans aanwezig dat de KNVB deze week besluit dat de competities weer worden stilgelegd. Smitshoek zou hiermee als nummer vier de winterstop ingaan met 23 punten uit 13 wedstrijden. Een aantal waar vooraf voor getekend zou zijn. Laten we hopen dat de maatregelen snel hun werk doen, zodat er in het nieuwe jaar weer gevoetbald mag worden met publiek langs de zijlijn.

Opstelling: Michael Fabrie, Elson Rosario de Almeida, Tom Brugman, Emilio Samsey, Damian v/d Oever; Pery van Eijken (76. Joey Kleijn), Luigi Bruins, Ryan van Dijk; Nino Urban, Guyon Ferandez (61. Daniël Esajas), Sean Verburg.

• foto's: John van Neuren