• Smitshoek knokt zich naar overwinning

  Smitshoek bewees zich tijdens de competitieopening in Amsterdam Oud-Zuid een goede dienst. Via een uitstekende teamprestatie werd AVV Swift in eigen huis met 1-2 verslagen. Een stand die al bij rust op het scorebord stond (doelpunten Jurien Reineta en Sean Verburg). Na de pauze kwamen de oranje-zwarten een aantal maal goed weg, maar het team toonde karakter door de zege over de streep te trekken.

  Trainer Richard Middelkoop koos in de basisopstelling voor drie nieuwelingen. Door een blessure van goalie Mike van de Wijngaart maakte 'eigen kweek' Oscar Roos zijn debuut in de Hoofdklasse. Achterin vormden nieuwkomer Frank Karreman (ex Capelle) samen met aanvoerder Rutger van der Kley het hart van de defensie, aan de zijkanten speelden de jeugdige Lorenzo Braaf en Ramon van der Wal. Op het middenveld kregen Erwin Nuytinck (ex PSV Poortugaal) en Ryan van Dijk (ex ASWH) een basisplaats. Deze linie werd gecompleteerd door routinier Erwin Bravenboer.
  In de frontlinie moet Middelkoop een keuze maken wie topschutter Bart Deprez (wereldreis) moet doen vergeten. Sean Verburg acteerde ditmaal in de punt van de aanval. Op de flanken speelden Jurien Reineta en Jordi Dekker. De oefenmeester kon o.a. niet beschikken over Joey Kleijn (blessure) en Jochem van den Biggelaar (studie).

  Op het nieuwe kunstgras in Amsterdam Oud -Zuid was de eerste mogelijkheid voor spits Sean Verburg, die over mikte. Vervolgens nam de thuisclub, dat zich behoorlijk versterkte en mikt op een plaats in de top 5, het heft in handen. Smitshoek moest terug en kwam in deze fase al een enkele maal goed weg. De fijn besnaarde linkspoot Max van Wakeren zag het leer via de doellat weer het speelveld in stuiteren. De openingstreffer leek een kwestie van tijd. Er moest een strafschop aan te pas komen om AVV Swift aan een voorsprong te helpen. Onzorgvuldig uitverdedigen bracht de jeugdige doelman Oscar Roos in een lastig parket. De goalie bracht een Amsterdammer ten val en scheidsrechter Marcel Roeleveld wees naar de stip. Instructies vanaf de bank over welke hoek Daan Sutorius zou kiezen hielpen niet. De van stadgenoot AFC overgekomen middenvelder faalde niet en liet Oscar Roos in de andere hoek beheerst kansloos, 1-0. Lang kon de thuisclub niet van deze voorsprong genieten. Via een interceptie van Erwin Bravenboer en een doortikker van Sean Verburg kwam de bal bij Jurien Reineta die door het hart van het veld de Swift verdedigers zijn hielen liet zien. Vrij voor doelman Joost Meendering maakte hij geen fout, 1-1. Even later kwam Smitshoek via een perfect uitgevoerde counter over veel schijven (assist Ryan van Dijk en doelpunt Sean Verburg) op 1-2 en stond de wedstrijd volledig op zijn kop.

  Erwin Bravenboer werd vlak voor rust hard geraakt. De middenvelder probeerde het na de hervatting nog wel, maar moest met een gekneusde teen afhaken. Damian van den Oever was zijn vervanger. In deel twee werd de wedstrijd een spel van kat en muis. De thuisclub was veelvuldig in balbezit en draaide de duimschroeven aan. De formatie van oefenmeester Bart Logchies verzuimde hierbij het tempo op te voeren, waardoor de Smitshoek-defensie steeds de tijd kreeg om zich te hergroeperen.
  Smitshoek loerde in de counter op kansjes om het duel op slot te gooien, maar werd nog zelden gevaarlijk. De formatie van trainer Richard Middelkoop leunde op de defensie en kreeg een spervuur van aanvallen en hoekschoppen te verduren. Voor het doel van Oscar Roos ontstonden hachelijke situaties, maar het hulp van Ryan van Dijk en Lorenzo Braaf die beiden een bal van de doellijn schopten en zo een zeker doelpunt voorkwamen, hield Roos zijn doel schoon. Smitshoek stopte veel energie in de wedstrijd en het lukte de gasten om met man en macht de zwaarbevochten zege over de streep te trekken, einduitslag 1-2. Rest te vermelden dat de pedante arbiter Marcel Roeleveld maar liefst acht gele kaarten (keurig verdeeld over beide teams) nodig had om het sportieve duel in goede banen te leiden.

  Zaterdag a.s. ontvangt Smitshoek Zwaluwen Vlaardingen. De formatie van de nieuwe oefenmeester Danny Schenkel kende een uitstekende voorbereiding en begon de competitie met een duel tegen tegen Jong FC Den Bosch. Lang zag het er naar uit dat Zwaluwen Vlaardingen een overwinning zou boeken. In extremis kwam Jong FC Den Bosch langszij (3-3). Smitshoek is gewaarschuwd en kan dus aan de bak.

  Opstelling Smitshoek
  Oscar Roos, Lorenzo Braaf, Frank Karreman, Rutger van der Kley, Ramon van der Wal, Erwin Nuytinck, Ryan van Dijk, Erwin Bravenboer (48/Damian van den Oever), Jurien Reineta, Sean Verburg (72/Alex Rekondie), Jordi Dekker.

 • Foto's: John van Neuren