• Smitshoek verliest dorpsderby van Barendrecht

• Waar Smitshoek in de wedstrijd de beste kansen kreeg, gaf Barendrecht een lesje in effectiviteit op eigen veld. In de eerste helft kwam Barendrecht op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Altintas en Jongman. In de tweede helft scoorde Daniël Esajas vanaf de stip nog wel de aansluitingstreffer, maar een gelijkspel zat er niet meer in.

De derby is toch altijd een ‘happening’. Zo waren er weer een paar honderd supporters aanwezig om een interessant schouwspel te zien tussen de Derde Divisionist Barendrecht en Hoofdklasser Smitshoek. Voor trainer Edwin de Koning een prachtige testcase om te zien hoe zijn elftal ervoor staat met nog een paar weken voorbereiding voor de boeg. Barendrecht is in ieder geval de ploeg die in het begin van de wedstrijd het initiatief heeft zonder echt gevaarlijk te worden. Smitshoek komt moeilijk van de eigen helft af en het eerste speldenprikje is dan ook een schot van Danny Monster in de handen van Smitshoek-goalie Michael Fabrie. Aan de andere kant knalt Joey Kleijn iets later een bal tegen de buitenkant van de paal. Smitshoek is daarna gevaarlijk via Sean Verburg, maar zijn schot in de zestien kan ternauwernood gesmoord worden door een verdediger. Gedurende de eerste helft krijgen de oranjezwarten steeds meer grip op de wedstrijd en zo ook de beste kansen. Opnieuw is het de diepgaande Verburg die oog-in-oog komt met de keeper van de BVV, maar helaas voor Smitshoek kan hij de inzet naast het doel verwerken. Het volgende moment levert wel een doelpunt op. Hermon Tekleab wordt vanuit het middenveld gelanceerd en is net eerder bij de bal dan de keeper, waarbij de keeper zijn eigen verdediger omverloopt en Telkeab de bal in het lege doel kan schuiven. 0-1, maar de scheidsrechter besluit anders en keurt het doelpunt, tot ontsteltenis van Smitshoekse zijde af. Daarna gaat de thuisploeg er razendsnel vandoor en komt Altintas met een listige steekpass voor de neus van Smitshoek-doelman Fabrie die vervolgens kansloos is, 1-0. Smitshoek voelt dat er iets mogelijk is en trekt ten aanval. Een uitstekende hoekschopvariant wordt door Joey Kleijn ingeschoten, maar via de lat verwerkt de keeper hem tot hoekschop. Bij deze nieuwe hoekschop valt de bal in de vijfmeter, waarbij er een overtreding wordt gemaakt op Verburg en Smitshoek een strafschop krijgt. Dit buitenkansje is normaal wel besteed aan Joey Kleijn, maar hij ziet zijn inzet gekeerd worden. Vlak voor de rust komt Barendrecht er nog eens razendsnel uit en is het Joey Jongman die de bal hard en laag in de verre hoek schiet, 2-0.

Met enkele mutaties wordt er begonnen aan de tweede helft, waarin Smitshoek direct het initiatief pakt en op zoek gaat naar de aansluitingstreffer. Tien minuten na de rust wordt Sean Verburg gelanceerd in de zestien en ten val gebracht, waarbij de arbiter een terechte strafschop toekent. Nu is het voormalig BVV-er Daniël Esajas die mag aanleggen en overtuigend de bal tegen de touwen schiet, 2-1. Barendrecht komt er hierna amper meer uit en Smitshoek zoekt naar gaatjes in de Barendrechtse defensie, maar die is met vijf man vrij hecht. Fernandez wordt nog een aantal keer gevonden, maar kan in de zestien ook niet tot een lekker schot komen. In de slotfase is het, de van Excelsior teruggekeerde, Nino Urban die vanaf rechts fraai zijn tegenstander poort en de bal maar net naast schiet. Aan de andere kant mag Tim Eekman namens Barendrecht nog eens aanleggen, maar deze inzet wordt door doelman Michael Termijn naast gekeken. Zo had Smitshoek de kansen, maar stapte Barendrecht met een 2-1 overwinning van het veld.

Als Smitshoek eens van Barendrecht had kunnen winnen, was het zeker afgelopen zaterdag geweest. Aanstaande dinsdag speelt Smitshoek op eigen veld om 20:00 uur tegen Sparta AV.

Opstelling eerste helft:
    Michael Fabrie, Elson Rosario de Almeida, Jochem v/d Biggelaar, Emilio Samsey, Tom Brugman; Perry van Eijken, Luigi Bruins, Hermon Tekleab; Sean Verburg, Joey Kleijn, Daniël Esajas.

Opstelling tweede helft:
    Michael Termijn, Damian v/d Oever, Jochem v/d Biggerlaar, Emilio Samsey, Tom Brugman (85. Allard Jansen); Perry van Eijken (75. Gabri de Rover), Luigi Bruins (70. Noah de Neijs), Hermon Tekleab; Sean Verburg (85. Nino Urban), Guyon Fernandez, Daniël Esajas (75. Bobby Vos).

• foto's: John van Neuren