• Smitshoek wint thriller bij Capelle

• In een geweldige derby, met een bloedstollende slotfase pakte Smitshoek de volle buit op sportpark ’t Slot, het oranje-zwart won uiteindelijk met 1-3.

Tegenstander Capelle had een week eerder, ondanks een knappe uit overwinning bij koploper Rijnvogels, net naast de 1e periode gegrepen. De ploeg is één van de kandidaten voor promotie. Smitshoek was 5 wedstrijden ongeslagen en kwam vol zelfvertrouwen op bezoek, het had bovendien in competitieverband, nog nooit verloren uit bij Capelle. Voldoende ingrediënten dus voor een echte clash en dat werd het ook…

Vanaf het beginsignaal neemt Capelle het initiatief, het zoekt de aanval en zet Smitshoek vast op eigen helft. Maar al gauw blijkt Smitshoek in de omschakeling heel gevaarlijk. Sean Verburg zoekt contact in de vijandelijke 16 en gaat neer, maar het was niet genoeg voor een penalty. Even later een uitbraak van Elson Rosario Almeide, maar de keeper pakt zijn schot. Aan de andere kant tikt keeper Michael Fabrie met een mooie zweefduik een bal tot corner. Even later kan Damian van den Oever op tijd ruimen voordat Capelle kan inschieten.

In de 27e minuut is er weer een uitbraak van Smitshoek, nu via Guyon Fernandez, hij houdt overzicht en legt breed op Nino Urban. Urban neemt aan, kapt zijn man uit en schiet met links in de korte hoek binnen. Het is 0-1.

Een paar minuten later weer een uitbraak, nu is het Urban zelf, weer een goede kapbeweging, maar het schot gaat hoog over. Hier zat meer in.

Vlak voor rust nog een grote kans voor Capelle, maar Tom Brugman blokt met een geweldige sliding het schot.

In de tweede helft eigenlijk hetzelfde spelbeeld, Capelle het initiatief en de druk, Smitshoek gevaarlijk in de omschakeling. In de 58e min. is het weer Guyon Fernandez die uitbreekt nu over rechts, hij geeft af op Verburg die vanaf de rand zestien de 0-2 scoort.

Dus na een uur spelen een 0-2 voorsprong, comfortabel toch?  Nee dus… Capelle wisselt aanvallend en is al in de 63e min. succesvol via een korte combinatie door het midden wordt het 1-2. De druk op de Smitshoek defensie wordt daarna groter en groter.

In de 70e min. maakt Luigi Bruins, na 6 weken afwezigheid eindelijk zijn rentree. Door zijn komst kan Smitshoek wat meer balbezit houden en wat onder de druk uitkomen.

Tot in de slotfase als Capelle echt alles-of-niets speelt, met nog een aanvaller erbij en ook de centrale verdediger voorin komt te staan. De spanning is werkelijk om te snijden, Capelle krijgt heel veel corners maar de Smitshoek verdediging met uitblinkers Tom Brugman (19) en Michael Fabrie houdt stand.

Diep in blessuretijd de grootste kans voor Capelle maar Fabrie redt geweldig op het keiharde schot, Capelle krijgt daardoor een corner en nu gaat ook de keeper mee. De corner levert niets op, Smitshoek neemt over, Elson kan vrij oversteken en schiet vanaf halverwege de helft van Capelle de bal in het lege doel voor de 1-3 einstand.

De wedstrijd was pure reclame voor het amateurvoetbal, met het publiek als grote winnaar. Triest dat er de komende weken wedstrijden zonder publiek gespeeld moeten worden.

Smitshoek:

Michael Fabrie – Elson Rosario Almeida – Tom Brugman – Emillio Samsey – Damian van den Oever – Hermon Tekleab – Ryan van Dijk (70. Luigi Bruins) – Perry van Eijken – Nino Urban (85.Joey Kleijn) – Guyon Fernandez (70. Ray Kroon) – Sean Verburg (73. Daniel Esajas)

• foto's: John van Neuren