• We gaan starten: Walking Football bij de VV Smitshoek

 • Het was misschien wel een te mooie zomerse dag om aan een bijeenkomst in de kantine mee te moeten doen. Maar toch waren een twintigtal personen afgelopen donderdag 9 september present voor de officiële start van het Walking Football bij de VV Smitshoek.

  De bijeenkomst stond onder leiding van de zeer enthousiaste presentator en ambassadeur van deze voor ons nieuwe sportactiviteit, Jos Vis. Een Smitshoeker in hart en nieren die even kort wat zaken aanhaalde waar hij in zijn Smitshoekperiode mee aan de gang is geweest. Met Walking Football was voor hem de cirkel rond en hij was er trots op om hiervoor als boegbeeld te mogen fungeren. Natuurlijk is Smitshoek ook trots op Jos Vis, maar dat terzijde.

  Als eerste introduceerde Jos wethouder Nico Bults, de Barendrechtse wethouder van Sportzaken, die onder andere zijn zorgen uitsprak over de ‘vergrijzing in de sportwereld van Barendrecht’. Een logisch verschijnsel, want de enorme nieuwbouw in deze gemeente heeft rond de eeuwwisseling geleid tot een fikse vergroening. Maar al die jonge mensen zijn inmiddels twintigers en na hen is de geboortegolf enigszins teruggelopen. Dus gaat de gemiddelde leeftijd van de sporters omhoog. Dat is iets waar de gemeente beleidsmatig rekening mee moet houden. Hoe dan ook, sporten en bewegen is belangrijk en daarom is het geweldig dat Smitshoek nu start met deze activiteiten voor ouderen. Want actief zijn en blijven is niet alleen voor jongeren maar zeker ook voor ouderen van belang. Op de vraag van Jos of hij nu zelf ook opteert voor deelname gaf de wethouder aan dat hij wel degelijk merkt dat de jaren gaan tellen en wie weet gaat het er een keer van komen.

  Vervolgens werd het woord gegeven aan Wouter vd Pas die namens de Buurtsportcoach/Kijk op Welzijn deel uitmaakt van het Lokaal Sport en Beweegakkoord Barendrecht. Deze fungeert als een samenwerkingsverband dat allerlei (nieuwe) sportactiviteiten tot ontwikkeling laat komen in de gemeente. Die worden gefinancierd uit een landelijke subsidieregeling, waaraan door Barendrecht subsidie is aangevraagd. Vervolgens kunnen verenigingen bij het Sport en Beweegakkoord aanvragen indienen en als hun plan wordt goedgekeurd kan er geld beschikbaar komen. Dus kon Wouter meteen bekend maken dat voor het Walking Football bij de VV Smitshoek een bedrag beschikbaar komt van € 2.500,- wat beschikbaar is voor kosten, activiteiten en voorzieningen. Een welkome opsteker die de heren Leo Tol en Fred Buik (coordinatie WF), Jeffrey van Veen (Buurtsportcoach) en Simon Kelder als voorzitter van onze VV heel goed kunnen gebruiken. Zie foto. Overigens lichtte Jeffrey nog het een en ander toe over de voorgeschiedenis. Want bijna 1,5 jaar geleden ontstond tijdens een bijeenkomst van het sportakkoord een goed contact tussen Buurtsportcoach Steven Schaap en Ad Kooimans als lid van het Smitshoek bestuur. Dat was het begin van verdere samenwerking om Walking Football in Barendrecht en specifiek Smitshoek van de grond te trekken. Er is nadien hard gewerkt om dat te realiseren en we kunnen nu heel blij zijn dat die inspanningen niet voor niets zijn geweest. Vervolgens werd aan de hand van een filmpje nog een mooie impressie gegeven van het hoe en wat van Walking Football. Jeffrey zal er samen met Leo voor zorgen dat het team/de teams goed worden getraind en dat er leuke andere activiteiten plaatsvinden.

  Natuurlijk werd ook de voorzitter gelijk door Jos Vis ondervraagd over de gang van zaken bij de club en zijn mening over Walking Football. Die liet onder andere het volgende weten:

  “Vorig jaar hadden we het 60-jarig bestaan van onze mooie club, graag willen vieren. Maar de Corona gooide roet in het eten. Gelukkig is er onder andere wel een mooi boek uitgekomen ‘Wilskracht en vernuft” waarin goed naar voren komt waarop Smitshoek is gebouwd: saamhorigheid, inzet van mensen en langdurige betrokkenheid van vrijwilligers. Helaas merken we ook mede door het stilvallen van activiteiten in de Coronatijd, daar hebben alle verenigingen mee te maken, dat mensen soms andere prioriteiten zijn gaan stellen. Het is moeilijk om weer voldoende vrijwilligers overal voor beschikbaar te hebben. Dat is een enorm probleem. Toch is het fijn dat de VV Smitshoek groeit en bloeit. En dat ook op sociaal gebied zoveel gebeurt, als het klaverjassen, de pubquizen, nu ook het Walking Football en het feit dat we veel stagiaires kansen bij ons bieden. Maar, we staan voor grote opgaven en het valt allemaal niet mee. Bovendien ben ik ook niet meer een van de jongsten.” Of dat laatste dan wellicht de mogelijkheid biedt dat Simon mee gaat doen met het Walking Football wilde Jos graag weten. Dat zit er helaas niet in want voorzitter Kelder heeft te veel andere verplichtingen.

  Vervolgens werd een ronde in de zaal gemaakt waarbij we konden kennismaken met de aanwezige WF-spelers, waaronder ex scheidsrechter Dick vd Kleij en oer Smitshoeker Chiel Verschoor, die na een kort verblijf in Zeeland weer terugkeert in zijn geliefde Rijnmond regio. Er werden vragen beantwoord over gezondheid, fitnesstesten, schoeisel, trainingstijden etc. Die naar tevredenheid van iedereen werden beantwoord.

  Tenslotte werd Smitshoek boegbeeld Luigi Bruins, die speciaal voor deze gelegenheid bereid was om tussen zijn opleidingsactiviteiten door bij te dragen aan de promotie van WF bij Smitshoek, door Jos Vis gevraagd naar zijn waardering voor dit initiatief. Luigi: ‘Ik vind het echt heel tof dat er nu ook iets gebeurt voor ouderen. Want voetbal hoeft echt niet alleen bestemd te zijn voor fitte mensen van tussen de 5 en 45. Het is goed als mensen actief blijven want dat is goed uit het oogpunt van gezondheid en sociale contacten. Deze vorm van voetbal biedt kansen voor mensen om mee te blijven doen en niet alleen maar thuis te blijven. Dat is toch ook het leuke van voetbal? Lekker ballen en daarna ouwehoeren met elkaar? Ik heb daar altijd veel plezier van gehad. En misschien kan je bij Walking Football beide wel combineren”. Dat laatste was natuurlijk een grapje.

  Uiteraard maakte de presentator van de gelegenheid gebruik om aan Luigi te vragen hoe het hem bij Smitshoek bevalt en daarin was de ex-topvoetballer heel duidelijk is. “Zeggen dat dit het beste is was mij is overkomen is misschien overdreven. Maar ik ben hier echt heel blij. Dit is echt een super vereniging en ik heb het enorm naar mijn zin. We hebben een fijne groep, er wordt heel hard gewerkt en ik ben ervan overtuigd dat we goed zullen presteren met leuk voetbal.”

  Kortom: Het was een hele leuke aftrap voor het Walking Football bij onze prachtige club. Waarbij door de aanwezige persfotografen mooie foto’s werden geschoten van de aanwezigen en boegbeelden Jos Vis en Luigi Bruins. Uiteraard werd afgesloten met een heerlijke door ‘Kijk op Welzijn’ aangeboden lunch. Waarbij natuurlijk ook dank uitgaat naar onze ‘barman’ Dick Koen voor de verdere verzorging.

  Walking Football bij de VV Smitshoek. Een nieuwe en veelbelovende tak van sport die nu ook bij ons kan worden beoefend. En waarvoor zelfs als een tenuesponsor is geworven binnen de contacten van de familie Buis. Belangstellenden kunnen zich nog steeds melden bij Leo Tol (06-43022355), maar zorg dat je er snel bij bent.

  AK, september 2021